Предимствата на гранулирания фертилайзер

Търсенето на фертилайзери постоянно нараства, защото зад това се крие желанието на хората да бъдат заобиколени от повече естетика. Всеки иска градината и двора му да изглеждат безупречно, но не всеки двор има необходимите дадености да постигне това без чужда помощ.

Тук се намесват фертилайзерите, които със своята индивидуална сила могат да превърнат и най-изтощената и безплодна градина в истински оазис. Разбира се, за целта е нужно да сте добре запознати с особеностите на вашата градина, на почвата в нея и да знаете какво точно не ѝ достига.

За целта е най-удачно да тествате пръстта в двора и да разберете какви именно са недостатъците и на кое трябва да се наблегне. Едва тогава ще знаете кой е идеалният продукт за вас и за нуждите на вашата домашна градина.

Гранулираните фертилайзери

Твърдите фертилайзери имат най-различни форми и консистенция. Общото между тях е единствено това, че имат твърдо агрегатно състояние, тоест не са течни. Разбира се, могат да бъдат и създадени на базата на сходни съставки, но това вече е друга тема.

Те се различават на прахообразни и гранулирани, като именно гранулираните са най-популярни и заемат най-голям процент от потреблението на градински торове за нуждите на домашния двор.

Гранулираните продукти биват два вида – с едри и дребни гранули, като между тях разликата е единствено в предпочитанията на потребителите и това кое смятат те за по-удобно.

Освен това, гранулираните фертилайзери могат да се поделят на две групи и в зависимост от своя състав. Те могат да съдържат само едно вещество или да бъдат разнообразни и да съдържат различни подхранващи минерали и елементи. И при двата вида има предимства, като това отново зависи от нуждите на съответната градина.

Предимства на гранулираните фертилайзери

Гранулираният фертилайзер има едно безспорно предимство и то е, че той няма да остави градината ви без хранителни вещества. Той има свойството да освобождава съдържащите се в него минерали бавно в течение на няколко седмици. Средният срок, за който гранулираните продукти имат ефект в градината ви е приблизително около 4 до 6 седмици.

За разлика от гранулите, течните фертилайзери имат единствено моментен ефект. Те наистина действат много бързо и подхранват с голяма мощност, но все пак техният ефект е само и единствено на момента.

От своя страна гранулираните постоянно освобождават по малко хранителни вещества, като това най-често става при поливане, като в тези моменти те по малко се разтварят.

Гранулираните фертилайзери са изключително лесни за съхранение и освен това имат изключително дълъг живот. Те могат да се съхраняват докато не бъдат изразходвани напълно. Освен това, те са изключително компактни и заемат съвсем малко пространство.

Имат ли гранулите недостатъци?

Гранулираните фертилайзерни продукти може и да са много ефективни, евтини, лесни за съхранение и с продължителен ефект, но имат и един недостатък. Те не могат да се разпространят наистина равномерно в почвата.

Това на прост език означава, че ако разпръснете малко комбиниран гранулиран фертилайзер, вие може реално да подхраните част от растенията в двора, а друга част да останат лишени от хранителни вещества.

Друг недостатък на гранулираните продукти е, че те може и да са много ефикасни, но при недостатъчно поливане на почвата могат да изгорят вашите растения у дома и да причинят тяхното повехване.

Друг недостатък на гранулираните продукти е, че ако те са комбинирани няма гаранция, че ще ги разпръснете с еднаква концентрация на отделните места в двора си. Това означава, че ако гранулите съдържат например 3 съставки, една от тях може да се струпа на едно място, а друга от тях – на друго място.

Сред недостатъците на гранулираните продукти е и това, че когато не поливате те на практика засъхват в почвата и не достигат до растенията. Това от една страна ги обезсмисля, а от друга ги прави дори вредни.

Вашият коментар