Отглеждане на ягоди

Най-добрите ягоди, които някога ще опитате са тези, откъснати от градината ви. Напълно узрелите ягоди имат богат, ароматен вкус, несравним с тези от супермаркета. Насладата от прясно набраните ягоди, топящи се в устата ви, е само една от причините да ги отглеждате в градината си. Първите плодове на ягодите зреят през пролетта, което ги прави активи за всяка градина.
Здравите, малки растения просперират, когато се засаждат в добре подготвени легла или редове. Ягодите също растат добре в съдове и висящи кошници.

Жизненият цикъл на ягодите
Подобно на повечето трайни насаждения, ягодите „умират” още през зимата и започват да растат енергично, когато почвата се затопли през пролетта. След това дават плодове през пролетта. Много от видовете ягоди произвеждат многобройни стъбла – бегачи с нови растения. Тези растения често остават свързани с майчиното растение. Тези видове ягоди произвеждат повече плодове, ако се отрежат повечето от бегачите, позволявайки на основното растение да произведе не повече от 3 дъщерни растения всяко лято.

Изтощени от производството на плодове и потомство, ягодите обикновено почиват по време на втората половина на лятото. Когато се оплевяват постоянно и се напояват, повечето растения майки и тяхното потомство, растат отново за известно време през есента.
В зони с по-ниски температури, ягодите се засаждат през пролетта, за да се вкоренят по-добре до следващата зима. В зони с топъл и влажен климат, ягодите могат да се засадят през пролетта.
Ягодите могат да бъдат оставени да растат, без да се полагат прекалено грижи за тях. Растенията няма да носят плодове, както при интензивни грижи, но те ще продължат да дават вкусни плодове, няколко години подред.

Почва, засаждане и грижи
Ягодите се нуждаят от най-малко 8 часа на слънце, всеки ден. Те предпочитат леко кисела почва с pH между 5,5 и 6,8. Ако почвите в района са естествено алкални, най-добре е ягодите да се засаждат в контейнери или барели, пълни с почва. Ягодите също не обичат глинеста почва, която следва да бъде компостирана обилно с изгнили дървени стърготини или друга органична тор, преди засаждане. Ако почвата е песъчлива, само се култивира за отстраняване на плевели и се разбърква до 2-3 см слой от богат компост или изгнила тор.
Много от видовете ягоди интензивно произвеждат потомство, така че е най-добре да се насаждат на разстояние 45 см, едно от друго. В друг случай, ако сортът на ягодата не произвежда прекалено стъбла – бегачи и дъщерни растения, може да бъдат засаждани на растояние 15 см.
Не забравяйте да засаждате растенията така, че корените им да са добре покрити с почва, но централната част и короната да са изложени на светлина и свеж въздух. Това е много важно: Ако заровите короната, растението може лесно да изгние. Всеки тип мулч (застилане), пластмаса, слама, нарязани листа – ще запази почвата влажна и растенията чисти. Наблюдавайте вашите растения дали цъфтят през ранната пролет и дали се опрашват от пчели и други насекоми. При топло, слънчево време, плодовете узряват около 30 дни след оплождането на цветчетата.

Съпътстващи проблеми
Голите охлюви често прояждат дупки в ягодите, точно когато започват да узряват. Органичният мулч, като сламата – насърчават охлювите. В това положение, изхода е да се използва неорганичен мулч – пластмаса.
През лятото няколко гъбични заболявания причиняват тъмни петна, до образуването на листа. Подстригването или „косенето” на ягодовите листа през лятото, може да прекъсне жизнения цикъл на някои ягодови вредители и болести. От познатите вредители на ягодите, най-опасни са птиците. За да опазим реколтата, трябва да се използва олекотена мрежа за птици, когато плодовете започват да узряват.

Бране и съхранение
Берете ягодите сутрин, когато плодовете са хладни и веднага ги приберете в хладилник. Преди да се консумират, ягодите трябва да се измият обилно с хладка вода. Ягодите могат да се замразяват, сушат или консервират.

Вашият коментар