Малпигия или Барбадоска вишна

Родина на Барбадоската вишна са Антилските острови и полуостров Юкатан (Мексико). Разпространена е от южните части на щата Тексас (САЩ) до северните части на Южна Америка, където другото популярно нейно название е Ацерола. За ботаниката е известна с името Малпигия, дадено от рода (днес наброяващ 45 вида) в чест на италианският професор натуралист, живял през 17-ти век, Марчело Малпиги.
Два са видовете Малпигия, даващи плодове и това са Неовласинената малпигия (Malpigbia glabra) и Наролистна малпигия (M.puicifolia). Принадлежат към едноименното семейство Малпигиеви (alpighiaccae). Представляват гъсто разклонени вечнозелени храстчета или неголеми дървета, достигащи до 3 метра на височина, с тънки клонки, покрити с гладки тъмнозелени кожести листа с овална форма, гланцирана повърхност и дължина 2-7 см.

Младите листа са по-светли на цвят и се покриват с бели власинки, притежаващи дразнещо кожата действие. Много красиви и привличащи окото са дърветата по време на обилния си цъфтеж. В природата цъфтежът им е цикличен и съвпада с дъждовните периоди в протиците. В стайни условия при правилно отглеждане Малпигията може да цъфти през цялата година, но основният й цъфтеж е през пролетта и лятото.
Цветовете се появяват на страрите клонки и са обикновено единични или в група по 2-3. Те са розови или бели, съставени от 5 разделени едно от друго венчелистчета, с накъдрени краища, по форма наподобяващи лъжички.

Плодовете приличат по външен вид на вишна или череша, от където идва и популярното название на растението Барбадоска вишна. Те са тъмночервени на цвят, много сочни с по 3 семена и покрити с тънка ципа. В зависимост от сорта размерът им варира от вишна до неголяма слива. Плодното месо е жълтооранжево на цвят и съдържа рекордното количество витамин С – 1000-2000 мг на 100 г плод, като едно плодче може да осигури минималната дневна потребност на човек от този витамин. Колкото по-кисел е плодът, толкова по-голямо е количеството на витамин С в него.

От цъфтежа до пълното узряване на плодовете преминават 3-4 седмици. Плодовете се събират по време на узряването им, като не се оставят да презреят върху клоните, тъй като тогава бързо опадват и се повреждат. От тропиците за транспортиране или по-дълго съхранение на плодовете те се събират, когато аочнат да се зачервяват, но не са напълно узрели. В такъв вид може да се съхранят в хладилник до няколко дни. Затова свежите плодове трябва да се уотребяват за храна веднага след събирането им или да се замразят за по-дълго съхранение и използване. Много бързо се развалят и загубват съдържащия се в тях витамин С.
Затова до нашите пазари Барбадоската вишна трудно може да бъде доставена в свеж вид. Затова се предлага само в преработен вид под формата на сокове, сладка, пюрета или различни препарати от Ацерола. Освен на рекордното количество витамин С, плодовете са богати и на минералите калций, фосфор, калий и на витамин А.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Барбадоската вишна може да се размножава чрез семена и резници. Семената прорастват за ериод от 2 седмици до 1 месец. Резници се вземат само от полувдървенели клонки и се вкореняват до 2 месеца, като се препоръчва използването на препарати, стимулиращи коренообразуването (вкоренител, който може да се намери в агроаптеките) и постоянно топло вкоренилище. Размножаване чрез резнии се прави през пролетта и лятото, а растенията, размножени чрез резник, започват да плодоносят на втората година след засаждането.

ОТГЛЕЖДАНЕ
Мапигията е тропическо растение и условията, които са му нужни за успешно отглеждане са топлина и влага. Отлично расте и може да се отглежда в саксии. Добре се развива на слънце или в лека полусянка. За да плодоноси, се препоръчва растението да бъде поставено на слънчево място. През зимата температурата не трябва да бъде по-ниска от 16-18°С.

При по-ниски температури листата на растението опадват. По принцип това не е страшно, защото те бързо се възстановяват, но в случай е нужно да се съкрати поливането. Поливането се препоръчва да бъде регулярно, а почвата да бъде постоянно влажна. Леки засушавания на почвата растението ще понесе безболезнено, отколкото преполиването.

ВАЖНО
От застой на вода в почвата Малпигията ще загине. За поддържане на висока влажност на въздуха е необходимо опръскване. Почвата, която предпочита малпигията, е тежка глинесто-варовикова с рН на средата 6.5-7.5 и добре дренирана. Саксиите не трябва да са много дълбоки. За прореждане на клоните и премахване на старите клонки растенията периодически се подрязват. Може да се формира като храст или неголямо дърво. Има създадена и ниско-растяща форма на вида, известна като форма-джудже, достигаща само 60 см на височина.

Като овощно дръвче на открито Барбадоската вишна се отглежда в щатите Тексас и Флорида (САЩ) и в страните на Латинска Америка и Карибския басейнн.
Интересно! Един от видовете Малпигия се използва за формиране на бонсаи и е известен като Сингапурски дъб или Орехоплодна Малпигия (Malpigbia coccigera). Достига на височина само 75 см и в САЩ отдавна се култивира като бонсайно растение.

Вашият коментар