Грижи за кивито след като покълне

Отглеждането на киви у дома е наистина едно невероятно приключение, по време на което ще имате много приятни моменти. Едно от прекрасните усещания в отглеждането на подобно дръвче е лекотата с която се гледа.

На фона на това, резултатите са наистина прекрасни. Дръвчето бързо израства и ще ви носи много радост, като тук става дума не само за неговата естетична външност, но и при самата мисъл, че отглеждате нещо, което идва от толкова далечна страна, каквато е Нова Зеландия.

Е, тук има една малка особеност, че растението всъщност е китайско и само е култивирано в Нова Зеландия, но все пак е от голямо значение това, че отглеждате нещо толкова далечно и нетипично за нашите ширини.

Грижата обаче изисква да направим доста компромиси и да мислим първо за растението и едва след това за нашите предпочитания. Така например, след като сте засадили малкото покълнало семенце трябва да намерите подходящо място за растението.

Това не е задължително онзи ъгъл, който според вас е по-подходящ. Тук трябва да се помисли внимателно и да се избере място с наистина много слънчева светлина, защото само по този начин дръвчето ще оцелее.

Кивито е много нетолерантно към липсата на светлина и това е едно от най-лошите неща за него. Липсва ли светлина, растението започва да се развива бавно, а ако нейната липса е прекалена, то умира.

Друг момент, който е от огромно значение е топлината. Кивито задължително трябва да получава изобилие от топлина за да се чувства като в малка оранжерия докато се стабилизира.

Тук е важно да се подчертае, че става дума единствено за малките растение. Голямото дърво може да издържи на много ниски температури падащи до минус 18 градуса.

Ако смятате, че вашият дом е хладен за скоро покълналото дръвче, тогава просто покрийте с найлоново прозрачно пликче и закрепете с ластик, като добавите и няколко малки дупчици за да влиза въздух.

Това ще превърне саксията в миниатюрна оранжерия и ще увеличи шансовете му да се развие и стабилизира. Освен това, по този начин и почвата ще изсъхва по-трудно и ще има постоянна влага за растението.

Говорейки за влага, много е важно да внимавате с поливането. Ако не се прави правилно ще се отмие пръстта от семенцата и това може сериозно да попречи на тяхното нормално и здравословно развитие.

Спазвайки тези няколко малки и незначителни детайли, ще си гарантирате едно дръвче, което скоро ще се превърне от малко стръкче в екзотично растение, което ще се превърне в неизменна част от вашето озеленяване на двора.

Вашият коментар